De SEBA-regeling is een mooie bonus wanneer je als ondernemer een nieuwe elektrische bestelauto wilt aanschaffen of leasen. In dit artikel gaan we in op de voorwaarden, maar let op: het kan nog even duren voordat je deze subsidie aan kunt vragen.

Wat is de SEBA en waarom duurt het zo lang?

De SEBA is een subsidie die je als ondernemer aan kunt vragen wanneer je een nieuwe elektrische bestelauto wilt kopen of leasen. De afkorting staat voor Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s. Kort gezegd levert dit je maximaal € 5.000 voordeel op. De subsidie loopt, afhankelijk van de grootte van jouw bedrijf, op van 7% tot 12%, maar het maximum blijft die eerdergenoemde € 5.000. Wil je weten of jouw bedrijf voor de SEBA-aanvraag onder groot, middel of klein valt? Doe dan de MKB-toets.

Een van de voorwaarden voor de SEBA is dat je deze tijdig aan moet vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de RVO. In geval van financial lease of koop, vraag je deze zelf aan. In geval van operational lease kan de leasemaatschappij deze mogelijk aanvragen.

Wanneer je op de website van de RVO kijkt, zie je dat daar op dit ogenblik nog staat dat de aanvraagtermijn is opgeschort. Dit komt omdat de Eerste Kamer nog moet stemmen over een aantal moties. Waarschijnlijk komt de motie met de SEBA op 9 april aan de orde. Stemt de Eerste Kamer in met de SEBA, dan kun je vermoedelijk vanaf half april (of nog iets later) de SEBA aanvragen. Voor deze aanvraag heb je e-herkenning nodig, bovendien moet je ervoor zorgen dat het koop- of leasecontract van de bestelauto nog niet definitief is. De aanvraag zelf is niet super ingewikkeld, maar wees wel zorgvuldig, want anders ontvang je niets.

De voorwaarden voor de SEBA en de aanvraaglink voor deze subsidie vind je ook via deze website. Daarnaast verwijzen wij graag naar een eerder bericht dat wij over dit onderwerp hebben geschreven.

Zorg er wel voor dat je – zodra de subsidiepoort open gaat – niet te lang wacht met de aanvraag. Voor deze regeling geldt op = op. Bovendien is al bekend gemaakt dat de SEBA per 2025 wordt afgeschaft.