Motor leasen, hoe werkt dat?

door | sep 30, 2017

Als we praten over leasen dan gaat het meestal over personenauto’s en bedrijfsauto’s, bijtelling, eigen bijdrage, wel of niet privé rijden, rittenstaten, noem maar op. Maar je kunt ook een motor leasen. Velen weten niet dat dat mogelijk is, een motor leasen op de zaak. Naast dat het verplaatsen op 4 wielen steeds lastiger wordt door o.a. toenemende filedruk en je hiervan op de motor weinig last van hebt, biedt het rijden op een motor van de zaak nog veel meer voordelen ten opzichte van het rijden van een auto van de zaak.

Er zijn verschillende vormen van leasen. Zie hiervoor ook onze begrippenlijst. De meest voorkomende vormen zijn operationele lease en financial lease. De vorm die wij willen toelichten voor het leasen van een motor is Financial Lease. Dit is ook volgens Motorenleasen.nl de meest gekozen vorm van het leasen van een motorfiets. Het operationeel leasen van een motor is vaak nog een ondergeschoven kindje bij de leasemaatschappijen.

Wat is Financial Lease?

De grootste reden waarom ondernemers gebruik maken van Financial Lease is om liquide middelen beschikbaar te houden om aan te kunnen wenden voor groei van het bedrijf.

Financial Lease is niets anders dan een zakelijke financiering van een object en kent gedurende de looptijd een vaste maandtermijn die enkel bestaat uit aflossing en rente. Na het betalen van de afgesproken maandtermijnen en de eventuele slottermijn gaat het juridische eigendom van het object over van de financieringsmaatschappij naar de klant (lessee). Onderhoud, verzekering en houderschapsbelasting worden bij deze vorm van leasen buiten beschouwing gelaten en dient door de lessee zelf geregeld te worden.

Het object dat je leaset middels Financial Lease komt wel op de balans te staan waardoor je optimaal gebruik kunt maken van fiscale voordelen zoals investeringsaftrek en het verrekenen van de betaalde BTW.

Bijtelling berekenen motor

De motor op de zaak kent een bijtelling die op een andere manier wordt berekend dan bij auto’s. Rijd je privé op je zakelijke motor dan dien je de gereden kilometers * de kilometerkostprijs vanuit privé aan de zaak moeten vergoeden. Dit is een schijntje in vergelijking tot een auto van de zaak. Voor het privé rijden op de motor hoeft er geen kilometerrittenstaat te worden bijgehouden aangezien hier een omgekeerde bewijslast ligt bij de Belastingdienst.

Voorbeeld bijtelling motor:

Als jouw motor over het gehele jaar berekend € 0,22 per kilometer kost en je geeft op dat je 4.000 kilometer privé rijdt dan krijg je een bijtelling van € 880,- (4.000 / 0,22). Daarover moet je afhankelijk van je inkomen 40,8 % of 52 % belasting betalen. Dat is op jaarbasis € 370,- of € € 458,-. Per maand komt dat uit op € 31,- of € 38,- per maand. Voor een kleine gezinsauto betaal je al snel vier keer zoveel bijtelling per jaar.

Elektrische motor leasen op de zaak

De ondernemer die echt optimaal gebruik wil maken van de voordelen van een motor op de zaak, kiest voor een elektrische motor. Naast dat je de BTW kan verrekenen en Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA 28%) kan toepassen geldt voor een elektrische motor op de zaak ook nog eens de Milieu-investeringsaftrek (MIA) van 36%. Naast deze stimulaties is een elektrische motor erg goedkoop in onderhoud en zijn de laadkosten erg laag.

Onderhoudskosten en laadkosten elektrische motorfiets

De onderhoudskosten zijn natuurlijk afhankelijk van hoeveel kilometers je rijdt per jaar en het rijgedrag. Bij een elektrische motor bespaar je in ieder geval de kosten uit voor het verversen van olie, het vervangen van onder andere de koppeling, luchtfilter, motoroliefilter, brandstoffilter, bougies en het stellen van de kleppen. De elektriciteitskosten voor het laden van de motor bedragen € 0,01/km.

Rekenvoorbeeld van een elektrische Zero S:

Aanschafprijs:                                                  € 12.700,- incl. btw

Terug te vorderen BTW:                                 € 2.204,13

KIA 28%:                                                            € 2.938,84

MIA 36%:                                                           € 3.778,20

Financial Lease over een termijn van 60 maanden met een restwaarde van € 3.000,- komt op een maandtermijn van € 163,70.

Als je hierover nog vragen hebt, laat het ons weten.

Foto’s: The Suited Racer

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Het coronavirus heeft het reisgedrag van werknemers ingrijpend veranderd.  Ruim een kwart* van de zakelijke rijders wil ook na de coronacrisis vaker blijven thuiswerken. Ook privé-kilometers nemen af, met uitzondering van die voor vakanties met de eigen auto. Het is...

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

De Nationale Auto Awards hebben een verkiezing georganiseerd voor diverse doelgroepen en bedrijven in de autobranche. Denk daarbij aan het beste schadeherstelbedrijf, universeel autobedrijf, autorijschool van het jaar, maar ook de Autopersonality of the Year. Mijn...

Hoe rijdt een leaserijder minder schade?

Hoe rijdt een leaserijder minder schade?

Bij de meerderheid van de ongelukken waarbij zakelijke leaserijders betrokken zijn, gaat het om een kop-staartbotsing, zo blijkt uit recente cijfers van een groot leasebedrijf. Ook wordt er vaak schade gereden door het niet verlenen van voorrang. Dat geeft te denken...

LeaseAholic

Wij helpen de leaserijder bij de keuze voor een nieuwe leaseauto, leaseofferte, leasecontract en/of leasemaatschappij.

De schakel tussen u en de leaserijder!

CONTACTGEGEVENS

Loopkantstraat 25,
5405 AC, Uden
info@leaseaholic.nl
tel: +31(0)41-3305576
kvk: 66127394