Onderhandelen bij het afsluiten van een leasecontract

door | sep 3, 2017

Leaserijders spenderen veel uren naar het zoeken van een nieuwe leaseauto, Ruim 76% zoekt meer dan 6 uur. Maar met de geschikte leaseauto heb je nog maar de helft van je leaseconstructie. Net zo belangrijk is het onderhandelen van je leasecontract. Deze ga je immers voor een aantal jaar aan. Het is het minst sexy gedeelte, maar als je daar wat extra aandacht aan besteedt, dan kun je flink wat geld besparen. En met het gespaarde geld kun je weer een luxere uitvoering of extra accessoires kiezen. Hebben we nu je aandacht?

Als eenmaal de keuze voor een leaseauto gemaakt is, dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om over het leasecontract te onderhandelen of om hierop te besparen. We hebben de belangrijkste bespaarpunten voor je leasecontract hieronder voor je verzameld.

Vervangend vervoer in het leasecontract?

Vanaf hoeveel dagen en voor hoeveel dagen? Als je ervoor kiest om vervangend vervoer pas in te schakelen na 48 uur, dan bespaar je kosten door bijvoorbeeld de eerste twee dagen te carpoolen of de auto van je partner te gebruiken.

Hulpverlening in het buitenland?

Voor deze “service” betaal je extra. Als je met je leaseauto niet in het buitenland komt, kies hier dan niet voor. Het kan ook zo zijn dat deze service de eerste paar jaar door het automerk verzorgd wordt. 

Hoogte Eigen Risico?

Hoe hoger het Eigen risico, des te lager de verzekeringspremie die in het leasebedrag doorberekent wordt. Bij een schade ben je uiteraard wel duurder uit.

Onderhoud bij officiële dealer of via universeel garagebedrijf?

Laat je je onderhoud uitvoeren bij de officiële dealer of mag je hem van de leasemaatschappij ook laten uitvoeren bij een universele specialist? Lokaal kun je goedkoper uit zijn, maar bij specifieke problemen hebben ze niet altijd de specialisatie in huis.

Afkoopbedrag bij tussentijdse beëindiging contract?

Wat zijn de kosten als je tussentijds van auto wilt wisselen? Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld de volgende gevallen:

    • Functiewijziging: je rayon kan uitgebreid zijn, waardoor je meer moet rijden en over moet stappen op een diesel;
    • De auto kan ook te klein geworden zijn i.v.m. gezinsuitbreiding;

Als je een ander (nieuw) leasecontract afsluit bij dezelfde leasemaatschappij, dan kun je onderhandelen over het afkoopbedrag van je oude leasecontract. Je hoeft je afkoopsom niet automatisch te accepteren. Er zijn namelijk regels aan verbonden. Lees hier meer daarover. Je kunt ook vrijblijvend de hoogte van je afkoopsom laten controleren door de Vereniging Zakelijke Rijders.

Tussentijdse contractwijziging

70% van alle leasecontracten wordt tussentijds gewijzigd in looptijd of jaarlijks kilometrage. Je kunt van te voren een leasematrix opvragen bij je leasemaatschappij. Bij wijzigingen weet je dan op voorhand wat het gewijzigde leasebedrag zal zijn.

Meer/minder prijs per kilometer

Aan het eind van het leasecontract moet je de meer of minder gereden kilometers met de leasemaatschappij afrekenen. Vergelijk deze kilometerprijs met andere leaseoffertes.

Welk rentepercentage wordt gehanteerd en wordt deze tussentijds aangepast?

Het gehanteerde rentepercentage is niet altijd inzichtelijk. Ook bij niet tussentijdse wijzigingen. Je kunt hier wel om vragen.

Wat zijn de verzekeringsvoorwaarden?

Vergelijk de verzekeringsvoorwaarden van verschillende leasemaatschappijen. Bijv. Wordt er bij total loss gerekend met de handelswaarde of de lineair afgeschreven restwaarde? Een afrekening o.b.v. handelswaarde is eerlijker, omdat een auto de eerste jaren meer afschrijft dan de laatste jaren. Maar omdat de leasemaatschappij rekent met een lineair afgeschreven restwaarde kan het te betalen bedrag groot zijn. Laat je hierover informeren of vraag ons om advies

Heb je ook nagedacht over het opbouwen van schadevrije jaren of no-claim opbouw gedurende de jaren dat je een leaseauto rijdt?

Administratiekosten bij doorsturen bekeuringen, brandstofafrekeningen, groene kaarten?

Sommige leasemaatschappijen rekenen hier (bijna) niets voor, maar andere leasemaatschappijen boeken de bekeuringen eerst in en declareren de boete middels een eigen factuur aangevuld met hun administratiekosten. Er zijn ook leasemaatschappijen die de eerste boete gratis doorsturen. Bij herinneringen worden er dan administratie-kosten in rekening gebracht. 

Winterbandenregeling met hoeveel winterbandensetjes?

Leasemaatschappijen die stunten met gratis winterbanden bij een leasecontract, geven vaak maar één set winterbanden weg. In dit geval kun je bijvoorbeeld na twee winters al een nieuwe set kopen. Bij ongelimiteerd winterbandensets kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Je winterbanden zullen altijd vervangen worden, mits ze niet sneller versleten zijn door een sportieve rijstijl. 

Het tijdelijk stilzetten van de leaseauto?

Als bijv. een werknemer langdurig ziek is of niet meer in dienst, is het prettig als je de mogelijkheid hebt om de leaseauto kosteloos een aantal maanden stil te zetten.

Conclusie: Onderhandelen leasecontract

Met bovenstaande punten kun je je leasecontract volledig aanpassen aan je eigen wensen waardoor je niet voor zaken betaalt die je niet gaat gebruiken of voor onverwachte kosten komt te staan. Het loont de moeite om je hierin te (laten) verdiepen. Uiteraard kunnen wij je hierbij helpen. Lees ook goed je autoregeling door voordat je hem tekent en stel kritische vragen. Meestal is een autoregeling namelijk opgemaakt vanuit de werkgeverskant en is er te weinig aan de werknemer gedacht. 

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Het coronavirus heeft het reisgedrag van werknemers ingrijpend veranderd.  Ruim een kwart* van de zakelijke rijders wil ook na de coronacrisis vaker blijven thuiswerken. Ook privé-kilometers nemen af, met uitzondering van die voor vakanties met de eigen auto. Het is...

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

De Nationale Auto Awards hebben een verkiezing georganiseerd voor diverse doelgroepen en bedrijven in de autobranche. Denk daarbij aan het beste schadeherstelbedrijf, universeel autobedrijf, autorijschool van het jaar, maar ook de Autopersonality of the Year. Mijn...

Hoe rijdt een leaserijder minder schade?

Hoe rijdt een leaserijder minder schade?

Bij de meerderheid van de ongelukken waarbij zakelijke leaserijders betrokken zijn, gaat het om een kop-staartbotsing, zo blijkt uit recente cijfers van een groot leasebedrijf. Ook wordt er vaak schade gereden door het niet verlenen van voorrang. Dat geeft te denken...

LeaseAholic

Wij helpen de leaserijder bij de keuze voor een nieuwe leaseauto, leaseofferte, leasecontract en/of leasemaatschappij. De schakel tussen u en de leaserijder!

CONTACTGEGEVENS

Korenmijt 43, 5406 AN, Uden info@leaseaholic.nl tel: +31(0)41-3305576 kvk: 66127394