“Laadpassen elektrische auto’s moeiteloos te kopiëren”

door | dec 12, 2019

De laadpassen van elektrische auto’s zijn moeiteloos te kopiëren. Dat bevestigt Dave Maasland, CEO van beveiligingsbedrijf ESET, donderdag na berichtgeving van NOS. Volgens Maasland zijn de laadpassen waarmee eigenaren van elektrische auto’s zich bij een laadpaal kunnen identificeren “zo goed als niet beveiligd”. Daardoor kunnen kwaadwillenden hun auto opladen op andermans kosten.

Volgens Maasland is er bij de laadpassen geen sprake van beveiliging. De digitale serienummers zijn niet afgeschermd en staan open en bloot op de passen. Bij de laadpalen is er vervolgens geen extra check: de laadpaal leest alleen dit serienummer uit. “Het is alsof je zonder pinpas, dus alleen met je rekeningnummer zou betalen”, aldus Maasland.

Volgens Maasland heb je alleen een smartphone met een bepaalde app en een lege pas nodig om het nummer te kopiëren. “De app is in staat om een pas uit te lezen en het nummer vervolgens op een lege pas te schrijven. Een boosdoener hoeft dan alleen zijn telefoon één seconde op de pas te leggen en kan dan zijn auto opladen op de kosten van iemand anders.”

Volgens Maasland speelt het probleem voor zover bekend bij alle Nederlandse laadpassen, maar is er geen aanwijzing dat er op deze manier ook veel fraude wordt gepleegd.

NewMotion, een van de grote uitgevers van laadpassen, zegt tegen de NOS dat het bekend is met het probleem, maar dat het de kans op fraude als klein inschat. Ook belooft het bedrijf dat de klant niet voor de kosten opdraait als er toch fraude plaatsvindt.

‘Ik ga in ieder geval vaker mijn afschriften controleren’

Volgens Maasland is er op korte termijn niet veel aan deze fraude te doen. “Dan zou het hele systeem op de schop moeten, ik verwacht niet dat dat op korte termijn gaat gebeuren.”

Wel kunnen eigenaren van een elektrische auto zelf maatregelen nemen om de kans op fraude zo klein mogelijk te maken. “Ik ga in ieder geval vaker mijn afschriften controleren. Om te kijken of ik gekke dingen tegenkom”, vertelt Maasland. Daarnaast is het volgens hem slim om een hoesje te kopen met een aluminium behuizing. “De laadpas wordt daarin beschermd tegen het uitlezen door derden.”

Bron: nu.nl
Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Altijd al willen weten hoe een elektrische auto of waterstofauto rijdt? Die ervaring kun je heel makkelijk opdoen tijdens de EV Experience. Deze wordt van 2 t/m 4 oktober gehouden op het vernieuwde Circuit Zandvoort. De (garage)deuren zijn dagelijks geopend van 10:00...

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Het coronavirus heeft het reisgedrag van werknemers ingrijpend veranderd.  Ruim een kwart* van de zakelijke rijders wil ook na de coronacrisis vaker blijven thuiswerken. Ook privé-kilometers nemen af, met uitzondering van die voor vakanties met de eigen auto. Het is...

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

De Nationale Auto Awards hebben een verkiezing georganiseerd voor diverse doelgroepen en bedrijven in de autobranche. Denk daarbij aan het beste schadeherstelbedrijf, universeel autobedrijf, autorijschool van het jaar, maar ook de Autopersonality of the Year. Mijn...

LeaseAholic

Wij helpen de leaserijder bij de keuze voor een nieuwe leaseauto, leaseofferte, leasecontract en/of leasemaatschappij.

De schakel tussen u en de leaserijder!

CONTACTGEGEVENS

Loopkantstraat 25,
5405 AC, Uden
info@leaseaholic.nl
tel: +31(0)41-3305576
kvk: 66127394