De 10 elektrische auto’s met de hoogste restwaarde zijn…

door | aug 15, 2019

Elektrische auto’s laten een positieve restwaarde zien ten opzichte van gelijkwaardige benzine- en dieselauto’s. Dat maakt dit type auto alleen maar interessanter voor de zakelijke én particuliere berijder. 

Elektrische auto’s zijn nog niet zo lang op de markt, maar ze gaan in Nederland als zoete broodjes over de toonbank. Voornamelijk de zakelijke rijder ziet de electro auto wel zitten. Deze zakelijke interesse komt door de bijtellingskorting, waardoor er nog maar 4% bijtelling betaald hoeft te worden (2019: 4% tot 50K, 2020 8% tot: 45K, 2022 16% tot 40k). De grotere interesse voor elektrische auto’s komt ook doordat de huidige elektrische auto’s voorzien zijn van een zeer goede actieradius. 400 kilometer actieradius wordt eerder regel, dan uitzondering.   

Nog geen ervaringsjaren

De bijtelling wordt betaald door de werknemer. De werkgever betaalt de leaseprijs van de auto. De grootste “kostenpost” van de leaseprijs is de afschrijving. Deze kan zomaar 60% tot 75% van de leaseprijs bedragen. Daarom is de restwaarde van een zakenauto zo belangrijk. Maar de restwaarde bepalen van een auto is koffiedik kijken. Wat is een auto waard over 4 á 5 jaar? Bij bestaande courante modellen is de restwaarde op basis van ervaringscijfers goed te bepalen. Bij een elektrische auto, waarmee nog niet veel ervaring is opgebouwd, is dat lastiger. Des te belangrijker zijn “lijstjes” zoals die van de Britse consumentensite Whatcar. Zij onderzochten welke tien modellen het waardevast zijn. 

In Nederland verkopen we al jaren aardig wat elektrische auto’s, waardoor factoren zoals het onderhoud en bandenslijtage goed te voorspellen zijn. Hetzelfde geldt voor de capaciteits-degradatie van de accu’s. Ondanks “angst-verhalen” valt de accu-degradatie reuze mee, vooral bij de elektrische auto’s die voorzien zijn van bijvoorbeeld een warmtepomp én een goed koelsysteem. En nu het aanbod van elektrische auto’s in rap tempo groter wordt, stijgt de interesse voor elektrische auto’s alleen nog maar meer. 

Deze modellen nog niet

Op deze lijst van Whatcar missen we nog wel de Tesla Model 3, Hyundai Kona Electric (rijtest) en Kia e-Niro (rijtest). Deze zijn nog te kort op de markt om daar een goede restwaarde-uitspaak over te doen. We verwachten wel dat deze modellen meespelen in de top van waardevaste elektrische auto’s. 

Opvallende Jaguar

Het is wel én niet opvallend dat de Jaguar I-Pace (rijtest) als meest waardevaste elektrische auto betiteld wordt. In Nederland was er destijds nogal wat ophef over de actieradius van de I-Pace. Ophef die veels te veel opgeklopt was. Maar vermoedelijk zal de Jaguar I-Pace vanwege deze verkeerde beeldvorming niet in Nederland de eerste plaats behalen. De Tesla Model X heeft in Nederland de EV van het Jaar 2019 verkiezing gewonnen en wellicht dat dat zijn “restwaarde-vruchten” afwerpt. We zijn benieuwd hoe een Nederlands restwaarde-lijstje eruit zal zien. 

 

Top 10 elektrische auto’s met de hoogste restwaarde (minste afschrijving)

10. BMW i3, waardeverlies na 2 jaar/30.000 kilometer: 47.1 procent

9. Smart EQ Fortwo Cabrio: waardeverlies na 2 jaar/30.000 kilometer: 43,3 procent

8. Smart EQ Forfour: waardeverlies na 2 jaar/30.000 kilometer: 43,2 procent

7. Smart EQ Fortwo: waardeverlies na 2 jaar/30.000 kilometer: 40.3 procent

6. Tesla Model S (rijtest): waardeverlies na 2 jaar/30.000 kilometer: 39,2 procent

5. Hyundai Ioniq EV (rijtest): waardeverlies na 2 jaar/30.000 kilometer: 38,3 procent

4. Nissan Leaf (rijtest): waardeverlies na 2 jaar/30.000 kilometer: 35,5 procent

3. Tesla Model X (rijtest): waardeverlies na 2 jaar/30.000 kilometer: 35,4 procent

2. Volkswagen e-Golf: waardeverlies na 2 jaar/30.000 kilometer: 33,7 procent

1. Jaguar I-Pace (rijtest): waardeverlies na 2 jaar/30.000 kilometer: 25,4 procent

Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Altijd al willen weten hoe een elektrische auto of waterstofauto rijdt? Die ervaring kun je heel makkelijk opdoen tijdens de EV Experience. Deze wordt van 2 t/m 4 oktober gehouden op het vernieuwde Circuit Zandvoort. De (garage)deuren zijn dagelijks geopend van 10:00...

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Het coronavirus heeft het reisgedrag van werknemers ingrijpend veranderd.  Ruim een kwart* van de zakelijke rijders wil ook na de coronacrisis vaker blijven thuiswerken. Ook privé-kilometers nemen af, met uitzondering van die voor vakanties met de eigen auto. Het is...

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

De Nationale Auto Awards hebben een verkiezing georganiseerd voor diverse doelgroepen en bedrijven in de autobranche. Denk daarbij aan het beste schadeherstelbedrijf, universeel autobedrijf, autorijschool van het jaar, maar ook de Autopersonality of the Year. Mijn...

LeaseAholic

Wij helpen de leaserijder bij de keuze voor een nieuwe leaseauto, leaseofferte, leasecontract en/of leasemaatschappij.

De schakel tussen u en de leaserijder!

CONTACTGEGEVENS

Loopkantstraat 25,
5405 AC, Uden
info@leaseaholic.nl
tel: +31(0)41-3305576
kvk: 66127394