De 2020 Shelby GT500 verslindt alles

door | jan 19, 2019

Op het grote scherm verschijnt een computerspel. Een rode Mustang met witte strepen en een enorme spoiler verschijnt aan de startlijn. De lichten gaan uit en de auto spuit weg. De bochten worden driftend genomen, alsof Ken Block achter het stuur zit. Bij de oprit van een parkeergarage komen alle vier wielen los van de grond. De rit eindigt bovenop het parkeerdek. “Level complete”, staat er in beeld. Op het scherm verschijnt een helikopter, die de auto optilt en wegvliegt. Dan komt de auto uit het plafond naar beneden en hij wordt op de grond gezet – vóór het scherm. Dit is een echte (Shelby GT500).

Baas boven baas

Zo presenteerde Ford deze week op de Detroit Auto Show de nieuwe 2020 Shelby GT500. Dit is de nieuwe opper-Mustang die de strijd aan moet gaan met de andere deelnemers van de paardekracht-wedstrijd die in Detroit gaande is. De Camaro ZL1 bracht 650pk, Dodge kwam met de Challenger SRT Hellcat tot 717pk en Ford kon natuurlijk niet achterblijven. De Mustang GT350R werd wel bejubeld als beste auto die Ford ooit heeft gebouwd, maar bleef steken bij een “magere” 526 pk – dat kon natuurlijk niet.

Zodoende is de GT500 weer van stal gehaald. Een naam die respect afdwingt sinds Caroll Shelby in 1967 die naam gaf aan zijn topmodel Shelby Mustang. De nieuwe GT500 is gebaseerd op de succesvolle S550, de zesde generatie Mustang die in 2018 een update kreeg. De specificaties liegen er niet om: een 5.2-liter V8 met een platte krukas en die nog voorzien van een Eaton-supercharger van 2,65 liter. Ford heeft het officiële aantal pk’s nog niet bekend gemaakt, maar dit zal zeker boven de 700 liggen. Ford belooft in ieder geval een 0-naar-100-tijd van onder de 3 seconden en een kwart-mijl onder de 11 seconden.

Uiteraard is de GT500 achterwielaangedreven, maar anders dan voorheen is er alleen een automatische versnellingsbak beschikbaar: een nieuwe Tremec duel-clutch bak met zeven versnellingen. Magnesium flippers aan het stuur zorgen dat de bestuurder nog enige invloed heeft. Volgens Ford schakelt deze automaat beter dan elke bestuurder. Uiteraard is er een keur aan opvallende kleuren te krijgen, zoals een diepe blauw, een bordeaux-rood maar ook het klassieke maar schreeuwende “grabber orange” maakt zijn terugkeer. Uiteraard hoort op een GT500 ook een set dubbele contrasterende strepen van voor tot achter.

Shelby GT500, de ideale gezinsauto???

Okay, de Shelby GT500 ziet er uit als een sportwagen. Een grote gapende grille, die duidelijk geïnspireerd is op de Mustang Rocket van autobouwer Fisker uit 2016. Een spoiler groter dan de gemiddelde campingtafel. Ventileersleuven en hood pins in de motorkap. Maar liefst 20-inch velgen met bandjes van maatje 305 breed aan de vóórkant! Vier uitlaten van meer dan 12 centimeter doorsnee, die een geluid voortbrengen waar ze in het volgende dorp nog wakker van worden.

Maar onderhuids blijft het gewoon een Mustang. Dat betekent dat ook de GT500 prima geschikt is als dagelijkse auto. Zo is er gewoon een 12-inch infotainmentscherm met Sync3, een achteruitrij-camera, goede Recaro-stoelen en zelf een achterbank (al is er ook een “rear seat delete option”, net zoals in 1967). Je kan er dus prima elke dag je kinderen mee naar school brengen. Zeker weten dat je de coolste ouder van school wordt. Je moet dan wel je rechtervoet onder bedwang kunnen houden, want weinig dingen zijn zo verslavend als een V8 met een gillende supercharger.

Officieel gaat de 2020 Shelby GT500 in Nederland niet verkocht worden. Dankzij de BPM-regels in ons landje zien we de normale 2015+ Mustang al nauwelijks, anders dan in België of Duitsland waar ze wel goed verkopen. Echter, Nederland is wel een Mustangland: ooit werden er Mustangs gebouwd in Amsterdam, en meerdere leden van ons Koninklijk Huis hadden er eentje. Ongetwijfeld zal er dus iemand zijn die er eentje naar Nederland halen. Ogen en vooral de oren open houden dus.

Bron foto’s: Mustang6g.com

Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Altijd al willen weten hoe een elektrische auto of waterstofauto rijdt? Die ervaring kun je heel makkelijk opdoen tijdens de EV Experience. Deze wordt van 2 t/m 4 oktober gehouden op het vernieuwde Circuit Zandvoort. De (garage)deuren zijn dagelijks geopend van 10:00...

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Het coronavirus heeft het reisgedrag van werknemers ingrijpend veranderd.  Ruim een kwart* van de zakelijke rijders wil ook na de coronacrisis vaker blijven thuiswerken. Ook privé-kilometers nemen af, met uitzondering van die voor vakanties met de eigen auto. Het is...

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

De Nationale Auto Awards hebben een verkiezing georganiseerd voor diverse doelgroepen en bedrijven in de autobranche. Denk daarbij aan het beste schadeherstelbedrijf, universeel autobedrijf, autorijschool van het jaar, maar ook de Autopersonality of the Year. Mijn...

LeaseAholic

Wij helpen de leaserijder bij de keuze voor een nieuwe leaseauto, leaseofferte, leasecontract en/of leasemaatschappij.

De schakel tussen u en de leaserijder!

CONTACTGEGEVENS

Loopkantstraat 25,
5405 AC, Uden
info@leaseaholic.nl
tel: +31(0)41-3305576
kvk: 66127394