Gemiddelde prijs elektrische auto -30% en verkopen verdubbeld

door | aug 30, 2019

De verkopen van nieuwe elektrische auto’s zijn in 2019 sterk verschoven naar goedkopere modellen. De gemiddelde nieuwprijs daalde in korte tijd met 30%. Oorzaken hiervan zijn een aanscherping van de bijtellingsregeling en de introductie van nieuwe, minder dure modellen.
 
In de maanden januari tot en met juli van dit jaar zijn er 18.376 nieuwe elektrische auto’s verkocht. Dat is een verdubbeling (+103%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er 9.063 elektrische auto’s zijn verkocht.

 

Meer bijtelling elektrische auto’s 2019

Sinds 1 januari zijn de bijtellingsregels voor volledig elektrische auto’s (EV’s) veranderd. Voor die tijd gold er een bijtelling van slechts 4%. Sinds dit jaar geldt dat alleen nog maar over de eerste 50.000 euro van de catalogusprijs. Over het deel daarboven wordt er 22% bijtelling gerekend, evenveel als voor diesel- en benzineauto’s. Deze regeling heeft een duidelijk effect op de keuzes van zakelijke rijders. De gemiddelde catalogusprijs van nieuw verkochte EV’s lag in afgelopen jaren alsmaar tussen de 71 en 80 duizend euro. In 2019 daalde dit naar 51.650 euro, een daling van 30% ten opzichte van 2018.
 

 

Nieuwe elektrische auto’s

Verschuiving is te zien in de gekozen modellen. In 2018 was de Tesla Model S de meest verkochte elektrische auto en stonden de dure Tesla Model X en Jaguar I-Pace eveneens in de top 5. Dit jaar zijn alle drie de modellen zelfs uit de top 10 verdwenen. Verkopen van de Tesla Model S zijn met 94% gedaald ten opzichte van de periode januari – juli 2018, van de Model X ook 92% gedaald. De meest verkochte EV is weliswaar nog steeds een Tesla, maar nu de goedkopere Model 3. Dit model werd ruim drie keer zoveel verkocht als de andere EV’s in de verkooplijst; de Kia E-Niro, VW Golf en Hyundai Kona. De top 5 meest verkochte elektrische auto’s bestaat dit jaar geheel uit middenklassers.

Top 5 modellen elektrische personenauto’s 2019

image

Top 5 modellen elektrische personenauto’s 2018

image

 

Goedkopere Tesla’s

De gemiddelde prijs van een nieuw verkochte Tesla in ons land is gedaald van een stevige 113.000 euro vorig jaar naar 62.000 euro in de eerste zeven maanden van dit jaar. Een daling van meer dan 50.000 euro dus, of 45% van het gemiddelde bedrag van vorig jaar.
Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Altijd al willen weten hoe een elektrische auto of waterstofauto rijdt? Die ervaring kun je heel makkelijk opdoen tijdens de EV Experience. Deze wordt van 2 t/m 4 oktober gehouden op het vernieuwde Circuit Zandvoort. De (garage)deuren zijn dagelijks geopend van 10:00...

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Het coronavirus heeft het reisgedrag van werknemers ingrijpend veranderd.  Ruim een kwart* van de zakelijke rijders wil ook na de coronacrisis vaker blijven thuiswerken. Ook privé-kilometers nemen af, met uitzondering van die voor vakanties met de eigen auto. Het is...

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

De Nationale Auto Awards hebben een verkiezing georganiseerd voor diverse doelgroepen en bedrijven in de autobranche. Denk daarbij aan het beste schadeherstelbedrijf, universeel autobedrijf, autorijschool van het jaar, maar ook de Autopersonality of the Year. Mijn...

LeaseAholic

Wij helpen de leaserijder bij de keuze voor een nieuwe leaseauto, leaseofferte, leasecontract en/of leasemaatschappij.

De schakel tussen u en de leaserijder!

CONTACTGEGEVENS

Loopkantstraat 25,
5405 AC, Uden
info@leaseaholic.nl
tel: +31(0)41-3305576
kvk: 66127394