De slimme achteruitkijkspiegel die weet wie jij bent

door | jan 10, 2019

Een achteruitkijkspiegel die na één blik precies weet wie je bent, en vervolgens alle instellingen aanpast naar jouw voorkeur: dat klinkt toch best goed? Deze ontwikkeling is misschien dichterbij dan je denkt. Gentex, een grote fabrikant van auto-materialen zoals geavanceerde spiegels, presenteert komende week op de technologiebeurs CES in Las Vegas een slimme achteruitkijkspiegel met iris-herkenning.

Als de irisscan-spiegel heeft vastgesteld wie er achter het stuur zit, kan de stoel op de voorgeprogrammeerde stand komen te staan, de temperatuur kan ingesteld worden en de juiste muziek kan worden geselecteerd. Ideaal voor auto’s met wisselende bestuurders heeft met allemaal hun eigen instellingen en voorkeuren. Dat kan een zakelijke poolauto zijn, maar ook de familieauto waar zoonlief ook in rijdt. 

Iedereen kijkt 1 keer, voordat je rijdt

Elke bestuurder heeft minstens één keer in de binnenspiegel gekeken voor hij/zij gaat rijden, dus de spiegel is een logische plek voor een irisscan. Daarbij is de iris unieker dan de vingerafdruk, dus beter geschikt voor identificatie van personen. Gentex zegt dat identificatie mogelijk is in 0,1 tot 0,2 seconden.

Handig bij valet parking 

De irisscan kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij beginnende bestuurders: denk bijvoorbeeld aan het instellen van een maximumsnelheid of een maximum aantal kilometers. Ook bij valet parking of bij bezoeken van een dealer of garage is het handig, zodat er niemand zomaar in de kofferbak kan kijken of ongevraagd een rit kan maken met je auto. Het systeem kan zelfs werken tegen diefstal: bij niet-geauthoriseerde bestuurders start de auto simpelweg niet.

Privacy? 

Het lijkt een ideaal systeem, maar op het gebied van privacy kunnen er vragen gesteld worden. Zo worden persoonsgegevens gekoppeld aan instellingen van de auto. Gentex wil dit ook koppelen aan recente online aankopen en tankbeurten, waarmee ook data van buiten de auto gebruikt wordt. Het idee van Gentex dat de irisscan-spiegel ideaal is bij ride sharing geeft het idee dat de gebruikersprofielen niet ín de auto, maar centraal buiten de auto worden opgeslagen, met allerlei verdere privacy-problemen als gevolg.

Minimaal vijf jaar

Gentex zegt dat de technologie er helemaal klaar voor is, maar omdat de irisscan-spiegel vanaf het allereerste begin meegenomen moet worden in het ontwerp van een auto, verwachten ze dat het eerste model pas over minimaal vijf jaar beschikbaar is in een auto.

Ze hebben er wel alvast een filmpje van gemaakt. 

Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Altijd al willen weten hoe een elektrische auto of waterstofauto rijdt? Die ervaring kun je heel makkelijk opdoen tijdens de EV Experience. Deze wordt van 2 t/m 4 oktober gehouden op het vernieuwde Circuit Zandvoort. De (garage)deuren zijn dagelijks geopend van 10:00...

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Het coronavirus heeft het reisgedrag van werknemers ingrijpend veranderd.  Ruim een kwart* van de zakelijke rijders wil ook na de coronacrisis vaker blijven thuiswerken. Ook privé-kilometers nemen af, met uitzondering van die voor vakanties met de eigen auto. Het is...

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

De Nationale Auto Awards hebben een verkiezing georganiseerd voor diverse doelgroepen en bedrijven in de autobranche. Denk daarbij aan het beste schadeherstelbedrijf, universeel autobedrijf, autorijschool van het jaar, maar ook de Autopersonality of the Year. Mijn...

LeaseAholic

Wij helpen de leaserijder bij de keuze voor een nieuwe leaseauto, leaseofferte, leasecontract en/of leasemaatschappij.

De schakel tussen u en de leaserijder!

CONTACTGEGEVENS

Loopkantstraat 25,
5405 AC, Uden
info@leaseaholic.nl
tel: +31(0)41-3305576
kvk: 66127394