Aantal examens neemt toe, dus ook de mobiliteitsbehoefte?

door | apr 11, 2019

Zojuist heeft het CBR haar 2018 cijfers gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de behoefte voor een auto-rijbewijs niet afgenomen is. Alternatieve vervoerswijzen (motor +5,7% en bromfiets +10%) nemen juist in aantrekkelijkheid toe. In totaliteit zijn er 9% meer examens afgenomen in 2018, dan in 2017. 

Aantal rij-examens versus mobiliteitsbehoefte

Alhoewel het aantal auto-examens niet afgenomen is met in totaal 404.498 examens, zijn het aantal tussentijdse toetsen wel toegenomen met 3% naar bijna 96.000 stuks. Het is altijd lastig om daar conclusies uit te trekken ten opzichte van de Nederlandse mobiliteit. Maar doordat het aantal auto-rijexamens niet afgenomen is en het aantal motor- en bromfiets-examens toegenomen is, kunnen we wel stellen dat de mobiliteitsbehoefte niet vermindert is. Wel verschuift de behoefte naar alternatieve vervoersmiddelen zoals motor en/of bromfiets. 

Van bezit naar gebruik?

Er wordt vaak beweerd dat vooral jongeren meer behoefte hebben aan het gebruik van een vervoersmiddel, dan aan het bezit. Ten delen klopt dit. Een auto van de zaak blijft nog steeds een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde, al zal dat minder het geval zijn voor jongeren die in de stad wonen en werken. Daar wordt het door de omstandigheden (verkeersdrukte, parkeerplaatsen/kosten) steeds lastiger om een auto te bezitten. Op het moment dat de jongeren een gezin gaan stichten en niet meer in de stad gaan wonen, dan wordt de behoefte voor het bezit van een auto, die ook direct beschikbaar is voor jou en je gezin, groter. Wat is er dan mooier dat je een auto van je baas ter beschikking krijgt? Een nieuwe, veilige en comfortabele leaseauto voor jou en je gezin is dan ineens een stuk belangijker geworden. 

Minder profiel is niet een slechtere autoband

Autobanden…, het is cliché, maar autobanden zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van een auto. Ongeacht de stroomlijn, het vermogen, de ruimte of aandrijving van een auto. Je autobanden bepalen hoe je prettig je auto stuurt, hoe snel hij accelereert én hoe...

Elektrische auto vanaf 2020, wat verandert er?

De komende jaren blijven de belastingvoordelen voor elektrische auto's bestaan. Tot 2025 hoeft u geen motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen voor een elektrische auto. Vanaf 2020 stijgt wel de bijtelling voor elektrische auto's van de zaak. Ondanks deze verhoging...

LeaseAholic

Wij helpen de leaserijder bij de keuze voor een nieuwe leaseauto, leaseofferte, leasecontract en/of leasemaatschappij.

De schakel tussen u en de leaserijder!

CONTACTGEGEVENS

Korenmijt 43,
5406 AN, Uden
info@leaseaholic.nl
tel: +31(0)41-3305576
kvk: 66127394