Niet elke elektrische autorijder is een bijtellingsslachtoffer

door | apr 20, 2020

Een jaarlijkse aanpassing van de bijtellingspercentages (officieel bijtellingskorting) lijkt wel eerder regel dan uitzondering. Het geldt ook voor de overgang van 2020 naar 2021. Voor elektrische auto’s (EV’s) geldt in 2020 nog een percentages van 8% tot € 45.000,-. Voor 2021 hebben elektrische auto’s 12% bijtelling tot € 40.000,-.

Vanaf het moment dat de wereld (en de autobranche) te maken kreeg met corona, staan er steeds meer fabrieken stil. Met als gevolg dat levertijden van auto’s oplopen.

Vereniging Zakelijke Rijders

Het duurde tot 23 maart totdat de autobranche het eerst signaal naar buiten bracht, dat de bijtellingswijziging voor 2021 misschien wel met een jaartje verschoven moest worden. Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) stelde voor om de 8% bijtelling voor elektrische auto ook in 2021 aan te houden.

Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen

April 2020 heeft BNR rondgevraagd wat de mening is van andere branchepartijen. Daaruit kwam naar voren dat Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) ook graag een uitstel ziet. “Er zijn veel elektrische auto’s besteld, maar we vrezen dat een deel volgend jaar pas wordt geleverd”, aldus VNA-voorzitter Renate Hemerik tegen BNR.

Vereniging Elektrische Rijders

Vereniging Elektrische Rijders (VER) pleit voor hetzelfde. “Het ecosysteem van elektrisch rijden heeft af en toe een helpende hand nodig van de overheid”, zo gaf Maarten van Biezen van VER aan. Anders zal de zakelijke markt voor elektrische auto’s misschien volgend jaar wel instorten.

RAI Vereniging

Het is opvallend om te zien dat de RAI Vereniging hier weer heel anders in staat. Zij geven aan de bijtellingsregels niet te willen aanpassen. “Wij hebben jarenlang tegen de overheid ons beklag gedaan dat men jojobeleid uitvoert met de bijtelling. Als elektrische auto’s nu een jaar langer 8% bijtelling krijgen, dan loop je het risico dat er voor 2022 ineens een veel hoger bijtellingspercentage gaat gelden.”

Mijn mening: help enkel de getroffen zakelijke rijder

Je moet mensen helpen die financieel getroffen worden. Dat betekent niet dat je nú al moet beslissen om een bepaald bijtellingspercentage te verlengen. Op dit moment zijn er namelijk nog geen signalen dat elektrische auto’s zodanig vertraagd geleverd worden, dat ze pas in 2021 geleverd worden in plaats van de geplande 2020.

Voor de uitlevering van de elektrische auto’s die vanwege het coronavirus pas in 2021 geleverd kunnen worden, waar eerst 2020 de planning was, daarvan moeten de zakelijke rijders financieel wél gecompenseerd worden! Voor de zakelijke rijder is hierbij dan sprake van overmacht. Uiteraard moet dit door middel van onder andere een verkooporder wel aangetoond kunnen worden.

Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Altijd al willen weten hoe een elektrische auto of waterstofauto rijdt? Die ervaring kun je heel makkelijk opdoen tijdens de EV Experience. Deze wordt van 2 t/m 4 oktober gehouden op het vernieuwde Circuit Zandvoort. De (garage)deuren zijn dagelijks geopend van 10:00...

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Het coronavirus heeft het reisgedrag van werknemers ingrijpend veranderd.  Ruim een kwart* van de zakelijke rijders wil ook na de coronacrisis vaker blijven thuiswerken. Ook privé-kilometers nemen af, met uitzondering van die voor vakanties met de eigen auto. Het is...

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

De Nationale Auto Awards hebben een verkiezing georganiseerd voor diverse doelgroepen en bedrijven in de autobranche. Denk daarbij aan het beste schadeherstelbedrijf, universeel autobedrijf, autorijschool van het jaar, maar ook de Autopersonality of the Year. Mijn...

LeaseAholic

Wij helpen de leaserijder bij de keuze voor een nieuwe leaseauto, leaseofferte, leasecontract en/of leasemaatschappij.

De schakel tussen u en de leaserijder!

CONTACTGEGEVENS

Loopkantstraat 25,
5405 AC, Uden
info@leaseaholic.nl
tel: +31(0)41-3305576
kvk: 66127394