Voordelen en nadelen van een ex-leaseauto

door | okt 23, 2019

Wie op zoek is naar een jong gebruikte auto komt ze waarschijnlijk tegen: ex-leaseauto’s. Over deze categorie occasions bestaan nogal wat vooroordelen, maar er zijn ook genoeg voordelen. We zetten de voors en tegens op een rijtje.

Voordelen

Doorgaans loopt een leasecontract tussen de drie en de vijf jaar en in die periode heeft de leaserijder geen omkijken naar het onderhoud: dat wordt op gezette tijden uitgevoerd door de dealer en goed gedocumenteerd. Dat maakt dat ex-leaseauto’s bijna zonder uitzondering jonge occasions zijn met een bekende onderhoudshistorie en maar één eerdere eigenaar.  Deze persoon rijdt vaak in korte tijd een flink aantal kilometers en dat kun je als voordeel zien. Lange ritten zijn namelijk veel beter voor een auto dan korte ritjes. De motor en smeermiddelen krijgen dan de kans goed warm te worden, wat de levensduur van de auto weer ten goede komt

Een aantal grote leasemaatschappijen verkopen een deel van hun oude vloot zelf, al gaat nog steeds het overgrote deel van de ex-leaseauto’s naar de binnen- en buitenlandse autohandel. Doorgaans zijn de auto’s die je bij de vestigingen van de leasemaatschappijen tegenkomt de mooiste en netste exemplaren en kun je vaak online al de complete onderhoudshistorie inzien. Vaak worden scherpe, vaste prijzen gehanteerd, met de ANWB-koerslijst kun je controleren of de vraagprijs niet té mooi is om waar te zijn.

Nog een reden om te kiezen voor een ex-leaseauto zijn de veelal aanwezige opties. Autofabrikanten proberen leaserijders te lokken met zogenaamde business-uitvoeringen, rijk uitgeruste auto’s met zaken als navigatie, climate control en soms ook lederen bekleding. Fijn voor de eerste eigenaar, maar minstens net zo prettig voor de tweedehandskoper.

Nadelen

We stipten het al even aan, een ex-leaseauto heeft vaak maar één eigenaar gehad en de kwaliteit van de auto is dus sterk afhankelijk van hoe deze persoon met zijn auto is omgegaan.  Aangezien de leaserijder een vast bedrag betaalt voor zijn auto, waarin onderhoud is inbegrepen, heeft deze minder stimulans om netjes met zijn auto om te gaan dan iemand die zelf voor de garagerekeningen opdraait. Daar staat tegenover dat leasemaatschappijen steeds strenger kijken naar de kosten van onderhoud en de staat van de auto die wordt ingeleverd. Zo brengen ze kosten in rekening wanneer een auto bovengemiddelde gebruikssporen heeft en rekenen ze eigen risico bij schades die buiten het normale gebruik vallen. Ook is roken in leaseauto’s bij verreweg de meeste partijen niet toegestaan. De tijden van flink afgetrapte leaseauto’s liggen dan ook al even achter ons.

Hoewel leaseauto’s netjes volgens de boekjes hun onderhoud krijgen, is het wel vaak dat ze eruit gaan wanneer er groot onderhoud zit aan te komen. Een leasemaatschappij zal niet snel besluiten om bijvoorbeeld de distributieriem te vervangen wanneer het contract nog maar enkele maanden of een paar duizend kilometer loopt. Kijk dus niet alleen naar welk onderhoud is uitgevoerd, maar vooral ook kritisch naar wat er op korte termijn zit aan te komen. Een aankoopkeuring is zeker aan te bevelen. Houd er ook rekening mee bij het zoeken naar een auto binnen je budget. Zoek qua aanschafprijs niet de grens van je budget op, maar reserveer alvast wat geld voor onderhoud.

Houd er ook rekening mee dat de geadverteerde prijzen bij de grotere maatschappijen vaste prijzen zijn. Even een paar honderd of zelfs duizenden euro’s van de prijs af onderhandelen is er niet bij. Wel bieden een aantal grote partijen zes maanden garantie en de mogelijkheid dit tegen een meerprijs te verlengen. Soms is er zelfs een periode van twee weken waarin je de auto kosteloos kunt terugbrengen wanneer deze niet bevalt. Controleer de voorwaarden van de verkopende partij goed, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Bron: ANWB.nl
Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Ervaar elektrisch rijden op de EV Experience

Altijd al willen weten hoe een elektrische auto of waterstofauto rijdt? Die ervaring kun je heel makkelijk opdoen tijdens de EV Experience. Deze wordt van 2 t/m 4 oktober gehouden op het vernieuwde Circuit Zandvoort. De (garage)deuren zijn dagelijks geopend van 10:00...

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Geef zakelijke rijder per 1 juli al keuze in bijtelling

Het coronavirus heeft het reisgedrag van werknemers ingrijpend veranderd.  Ruim een kwart* van de zakelijke rijders wil ook na de coronacrisis vaker blijven thuiswerken. Ook privé-kilometers nemen af, met uitzondering van die voor vakanties met de eigen auto. Het is...

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

En ja, dan ben je ineens Autopersonality of the Year

De Nationale Auto Awards hebben een verkiezing georganiseerd voor diverse doelgroepen en bedrijven in de autobranche. Denk daarbij aan het beste schadeherstelbedrijf, universeel autobedrijf, autorijschool van het jaar, maar ook de Autopersonality of the Year. Mijn...

LeaseAholic

Wij helpen de leaserijder bij de keuze voor een nieuwe leaseauto, leaseofferte, leasecontract en/of leasemaatschappij.

De schakel tussen u en de leaserijder!

CONTACTGEGEVENS

Loopkantstraat 25,
5405 AC, Uden
info@leaseaholic.nl
tel: +31(0)41-3305576
kvk: 66127394